Versetul zilei

luni, 5 decembrie 2011

Ce este viața ?


Poate la un moment dat in viata v-ati intrebat lucrul acesta, poate ati gasit un raspuns satisfacator, poate nu, poate va place sa filozofati (ca mine) si sa mergeti mai adanc pentru a afla mai multe. Insa adesea dam de alte intrebari pe parcursul calatoriei noastre in adancul mintii, pentruca cunostinta noastra nu va fi niciodata completa.

"In El era viata, si viata era lumina oamenilor" - Ioan 1:4
"Cine crede in Fiul, are viata vecinica; dar cine nu crede in Fiul nu va vedea viata" - Ioan 3:36
"....Eu am venit ca oile sa aiba viata, si s-o aiba din belsug." - Ioan 10:10
"Isus i-a zis: Eu sunt invierea si viata." - Ioan 11:25
"Cine are pe Fiul are viata; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu n-are viata." - 1 Ioan 5:12

Daca analizam/gandim ceea ce citim si nu doar citim ("Cititi fratilor si surorilor Biblia ca este bine"), vom observa ca din intreg Universul sau Multiversul cum vreti sa Il luati, singura viata care este VIATA este viata lui Dumnezeu. Dumnezeu este VIATA. Omul atata timp cat nu il are pe Dumnezeu, nu detine viata. In ochii lui Dumnezeu, numai viata Lui este viata. Viata este natura lui Dumnezeu.

Pai si cum noi nu avem viata ? NU! Noi avem suflare de viata! "i-a suflat in nari suflare de viata, si omul 
s-a facut astfel (a devenit) un suflet viu" - Geneza 2:7

Suflare de viata se spune in Geneza, si nu viata! Dar Dumnezeu l-a creat pe om cu un scop anume, iar daca ati urmarit toate articolele, am spus intr-un post anterior, ca scopul avut de Dumnezeu pentru om, era ca acesta (omul) sa Il contina pe Dumnezeu. Sa aibe viata lui Dumnezeu, pe scurt sa aibe viata!

Cum ?

"Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: ,,Poti sa mananci dupa placere din orice pom din gradina; dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el, vei muri negresit" - Geneza 2:16-17

Vedeti ca am accentuat in verset cuvintele orice pom. De ce ?

"Domnul Dumnezeu a facut sa rasara din pamant tot felul de pomi, placuti la vedere si buni la mancare, si pomul vietii in mijlocul gradinii, si pomul cunostintei binelui si raului.

Dumnezeu i-a zis omului ca poate sa manance dupa placere din orice pom din gradina, aici fiind inclus si pomul vietii din mijlocul acesteia.

Ce s-ar fi intamplat daca omul ar fi mancat din pomul vietii ?

"Domnul Dumnezeu a zis: ,,Iata ca omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscand binele si raul. Sa-l impiedicam dar acum ca nu cumva sa-si intinda mana sa ia si din pomul vietii, sa manance din el, si sa traiasca in veci." - Geneza 3:22

Ar fi capatat natura lui Dumnezeu, cu alte cuvinte ar fi avut viata pe care Dumnezeu intentiona sa o aiba omul. Ar fi avut viata adevarata, viata vesnica! Nu intru acum in amanunte cu privire la neascultarea omului si la pomul cunostintei binelui si raului pentru ca am un subiect special rezervat.

Omul mancand din pomul vietii ar fi avut viata vesnica, viata lui Dumnezeu acea viata necreata, divina, fara inceput si fara sfarsit, existand prin sine insasi si avand o existenta neschimbatoare in timp, indestructibila si imposibil de a fi tinuta de moarte!

"Viata" umana la fel ca toate celelalte tipuri de viata din univers (plante, animale inclusiv viata ingerilor) sunt schimbatoare, sunt muritoare.

In limba greaca, aceasta viata necreata, viata lui Dumnezeu are un termen aparte fata de viata noastra biologica si anume ZOE. Cuvantul zoe il gasim in versetele date de mine la inceputul articolului. Viata cea mai inalta, viata adevarata. Iar in greaca cuvantul pentru viata noastra biologica este bineinteles : bios.

Si ca o mica atentie asupra a ceea ce am scris mai sus, referitor la omul care ar fi avut viata lui Dumnezeu, expresia corecta este ar fi avut pe Dumnezeu ca viata! Diferenta dintre aceste 2 expresii este aceea ca in prima expresie "viata lui Dumnezeu" d.p.d.v logic nu implica intregul Dumnezeu, pe cand daca spunem "Dumnezeu ca viata" arata Dumnezeul complet, plinatatea Dumnezeirii. Iar atunci cand noi primim viata, noi Il primim pe Dumnezeu ca Duh datator de viata.

Viata este Hristos :

"Cand se va arata Hristos, viata voastra, atunci va veti arata si voi impreuna cu El in slava" - Coloseni 3:4
"Cine are pe Fiul are viata; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu n-are viata." 1 Ioan 5:12

Viata este curgerea lui Dumnezeu :

"Un rau iesea din Eden si uda gradina; si de acolo se impartea si se facea patru brate." - Geneza 2:10
"Si mi s-a aratat un rau cu apa vietii, limpede ca cristalul, care iesea din scaunul de domnie al lui Dumnezeu si al Mielului. In mijlocul pietii cetatii, si pe cele doua maluri ale raului, era pomul vietii..." - Apocalipsa 22:1-2

Vedem cum aceste doua mentiuni, prima din Geneza si a doua din Apocalipsa se leaga extraordinar. Viata este curgerea lui Dumnezeu in afara si inauntrul nostru. Pentru ca noi sa putem primi aceasta viata, Dumnezeu L-a trimis pe Fiul sau ca sa fie zdrobit si rastignit pentru ca apa vietii sa curga ca sa o putem primi.

"ci unul din ostasi I-a strapuns coasta cu o sulita; si indata a iesit din ea sange si apa" - Ioan 19:34

"Iata Eu voi sta inaintea ta pe stanca Horebului; vei lovi stanca, si va tasni apa din ea, si poporul va bea" - Exodul 17:6

Stanca aceea din Exod Il reprezenta pe Isus Hristos care a fost lovit pentru ca poporul sa primeasca apa vie si sa bea din ea.

Viata este Duhul Sfant :

"Cine crede in Mine, din inima lui vor curge rauri de apa vie, cum zice Scriptura. Spunea cuvintele acestea despre Duhul, pe care aveau sa-L primeasca ceice vor crede in El. Caci Duhul Sfant inca nu fusese dat, fiindca Isus nu fusese proslavit" - Ioan 7:38-39

Duhul Sfant este viata care intra in noi! Toata plinatatea Dumnezeirii este adusa in noi prin acest Duh Sfant al lui Dumnezeu care este puterea vietii. Puterea care L-a inviat pe Isus Hristos si care inviaza si pe noi!

Atunci cand noi ne fixam mintea noastra pe Duhul si Il ascultam experimentam aceasta viata!

Ca o concluzie la ceea ce am spus:

Viata, care este natura lui Dumnezeu, a curs prin Isus Hristos la cruce, si a fost introdusa in noi prin Duhul Sfant!



"Asa cum numai o usoara deviere de la Dumnezeu nu este viata, tot astfel o usoara deviere de la Cristos nu este viata. Caci Cristos este Dumnezeu ca viata."


Witness Lee

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu