Versetul zilei

miercuri, 19 octombrie 2011

Cine este Dumnezeu? - partea 1


Sa lamurim un lucru de la inceput: Dumnezeu NU este religie. Daca vrei sa Il cunosti cu adevarat pe Dumnezeu, te-as ruga sa lasi acum deoparte toate ideiile si conceptiile care le-ai avut pana acum despre Dumnezeu.
Fi receptiv, deschis sa poti intelege ceea ce vreau sa-ti spun mai departe.
Dumnezeu este duh sau spirit! - Ioan 4:24 "Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui trebuie sa I se inchine in duh si in adevar."

Ce este un duh sau un spirit?
Haideti sa ne folosim de dictionar.
DUH, duhuri, s.n. 1. (În superstiţii) Fiinţă supranaturală, imaterială; arătare, strigoi, stafie. * Sfântul Duh = una dintre cele trei ipostaze sub care este înfăţişată trinitatea divină în creştinism. ** Spirit rău, drac, diavol. 2. Suflet, spirit (al unei fiinţe). ** (Înv.) Respiraţie, suflare, răsuflare. 3. Capacitate intelectuală, minte, inteligenţă; umor, spirit. ** Fig. Idee, aspiraţie. 4. (Înv.) Caracter, fire, natură, temperament** Notă caracteristică, specific. ** Sens adevărat al unui text, esenţă; intenţie. - Din sl.duh~u.

Am scos din definitie expresiile si loc. adv. pentru ca pe noi ne intereseaza doar sensul cuvantului deocamdata.
SPÍRIT, spirite, s. n. I. 1. Factor ideal al existenței (opus materiei); conștiință, gândire; p. ext. minte, rațiune, intelect. ♦ Inteligență, deșteptăciune, istețime; capacitate de imaginație, fantezie. ◊ Expr. (Om) de (sau cu) spirit = (om) cu minte ageră, inteligent; (om) spiritual, cu umor. ♦ (În filozofia idealistă și în concepțiile mistico-religioase) Element considerat ca factor de bază al universului, opus materiei, identificat cu divinitatea sau cu spiritul (1). ♦ (În concepțiile religioase) Ființă imaterială, supranaturală, duh; (în superstiții) stafie, strigoi, fantomă. 2. Persoană considerată sub raportul capacității sale intelectuale sau din punctul de vedere al însușirilor morale, de caracter etc. ◊ Spirit universal (sau enciclopedic) = persoană care posedă cunoștințe (și se manifestă) în foarte multe domenii. 3. (La pl.) Societatea în întregul ei, oamenii considerați ca purtători ai unor idei, ai unor preocupări intelectuale; opinie publică. 4. Mod, fel de a gândi, de a se manifesta; părere, concepție împărtășită de un grup de oameni, de o colectivitate. 5. Caracter specific, trăsătură caracteristică a ceva. ♦ Sensul real a ceva. 6. Înclinare, pornire, tendință care determină felul de a fi, de a gândi, de a se manifesta al cuiva.– Din lat. spiritus, it. spirito.

Deci un duh este invizibil, nu are forma sau materie. Este independent de legile fizicii!
Este factorul ideal al existentei, al universului, nu are inceput si nici sfarsit. - Psalmul 90:2 "Înainte ca să se fi născut munţii, şi înainte ca să se fi făcut pămîntul şi lumea, din vecinicie în vecinicie, Tu eşti Dumnezeu!"
Dumnezeu este inteligenta - Prov.2:6 "Căci Domnul dă înţelepciune; din gura Lui iese cunoştinţă şi pricepere".

"Dumnezeu nu este un om ca sa minta, nici un fiu al omului, ca sa-Si ia vorba inapoi!" - Numeri 23:19
Dumnezeu este omniprezent: - Ieremia 23:24 "Poate cineva sa stea intr-un loc ascuns fara sa-l vad Eu? - zice Domnul. Nu umplu Eu cerurile si pamantul? - zice Domnul." Pe Dumnezeu nu Il gasim undeva prin Cosmos, printre stele, nebuloase si galaxii.....El este pretutindeni.

Dumnezeu este lumina - 1 Ioan 1:5 "Vestea, pe care am auzit-o de la El si pe care v-o propovaduim, este ca Dumnezeu e lumina, si in El nu este intuneric."

Dumnezeu este sfant - Levitic 19:1-2 "Domnul a vorbit lui Moise si a zis: "Vorbeste intregii adunari a copiilor lui Israel si spune-le: "Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant, Eu, Domnul Dumnezeul vostru."

Dumnezeu este drept - Psalmul 11:7 "Caci Domnul este drept, iubeste dreptatea, si cei neprihaniti privesc fata Lui".

Dumnezeu este adevarat si Adevarul - Ioan 14:6 "Isus i-a zis: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine."

Dumnezeu este dragoste - 1 Ioan 4:8 "Cine nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu; pentru ca Dumnezeu este dragoste."

Dumnezeu este triunic, trinitate - Geneza 1:26 "Apoi Dumnezeu a zis: "Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra."

Psalmul 103:8-12 " Domnul este indurator si milostiv, indelung rabdator si bogat in bunatate. El nu Se cearta fara incetare si nu tine mania pe vecie. Nu ne face dupa pacatele noastre, nu ne pedepseste dupa faradelegile noastre. Ci cat sunt de sus cerurile fata de pamant, atat este de mare bunatatea Lui pentru cei ce se tem de El; cat este de departe rasaritul de apus, atat de mult departeaza El faradelegile noastre de la noi."

In concluzie, Dumnezeu nu poate fi vazut cu ochii omenesti. Stim insa despre Dumnezeu ca este Creatorul intregului Univers, al lucrurilor vazute si al celor nevazute. Asa ca putem admira creatia acestui Dumnezeu Atotputernic, pentru ca aceasta reflecta o parte din frumusetea Lui. Asa cum Luna de pe cer, reflecta o parte din lumina Soarelui, asa intreaga creatie reflecta o parte din frumusetea Lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu