Versetul zilei

marți, 13 decembrie 2011

Numele lui Dumnezeu


"Să nu iei în deşert Numele Domnului Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deşert Numele Lui."
Deuteronom 5:11


"Dumnezeu i-a zis lui Moise: – EU SUNT CEL CE SUNT! Să le spui israeliţilor că Cel Ce Îşi spune "EU SUNT" te-a trimis la ei. Dumnezeu i-a mai zis lui Moise: – Aşa să le vorbeşti israeliţilor: "Domnul, Dumnezeul părinţilor voştri, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov m-a trimis la voi." Acesta este Numele Meu pentru veci de veci; acest Nume este o aducere-aminte pentru toate generaţiile." - Exodul 3:14-15

In Biblie gasim diferite nume atribuite lui Dumnezeu precum : Elohim, Adonai, Ba'al, Yehova etc.... dar care este Numele Sau personal ? Numele care l-a dat lui Moise pe munte ?


Domnul, cum este tradus la noi, vine de la Adonai. Dar Domnul nu este un nume, ci un titlu. Cum s-a ajuns la Adonai si celelalte nume evreiesti ? 

In articolul trecut, v-am prezentat istoria poporului evreu tocmai ca sa revenim un pic la ea si sa intelegem cum s-a inlocuit adevaratul Nume al lui Dumnezeu, cu Domnul.

Totul a inceput in anul 586 I.Hr, cand Imparatia lui Iuda (Yahudah) este cucerita de babilonieni, iar evreii sunt exilati in Babilon. Babilonienii si-au batut joc de poporul evreu si de Dumnezeul lor, batjocorindu-I numele. In exilul lor in Babilon, rabinii au alcatuit Talmudul pentru a-si conserva cultura lor evreiasca, traditia lor. In Talmud, exista o porunca (orala, o traditie inventata de rabini), in care se spunea ca Numele lui Dumnezeu, trebuie ascuns. Oamenii erau obligati sa pronunte Adonai (Domnul Meu) de fiecare data cand citeau sulurile si ajungeau la cuvantul YHWH. Conform traditiei, numai preotii puteau sa Ii pronunte numele asa cum era scris in sul, dar numai in Sanctuar ( pentru ca nu mai aveau Templu in Babilon).

La inceput limba ebraica era alcatuita numai din 22 de consoane, deoarece acestea erau de ajuns pentru a citi si a intelege textul, dar unele dintre consoane ( yod, he, waw, alef, ayin ) erau folosite ca vocale de poporul evreu. Ulterior masoretii (cei care au tradus textele originale evreiesti si au alcatuit Torah) au adaugat celor 22 de consoane, vocale noi, reprezentate prin linii si puncte care sunt plasate in jurul consoanelor, tocmai pentru a pastra intelesul adevarat al cuvintelor si pronuntia lor corecta.

Dar acesti masoreti, cand au tradus Scripturile, desi copiau textele originale cu fidelitate, exact cum erau scrise, totusi conform traditiei si a legii Talmudului, aveau obligatia sa ascunda, sa mascheze adevaratul Nume al lui Dumnezeu, pentru ca oricine pronunta Numele exact al lui Dumnezeu, nu avea parte de viata viitoare. Da, asa era traditia lor! Si astfel au adaugat puncte si liniute in jurul literelor YHWH pentru a pronunta Adonai sau Elohim.

In limba ebraica, Eu Sunt Cel ce Sunt este tradus in felul urmator "Eyeh asher Eyeh", eyeh vine de la verbul hayah care inseamna "a fi" sau "a exista".

Acest cuvant hayah, care se gaseste in numele lui Dumnezeu, reprezinta eliberarea efectiva de putere, pentru ca implinirea sa fie asigurata. Cuvantul hayah a fost folosit la creatia lumii.

- Hayah 'or! (Sa fie lumina!) .....si a fost!

Si acum sa analizam literele din Numele Sau: YHWH ca sa vedem pronuntia exacta si corecta. Si luam primele doua YH (yod si he). Cuvantul הללויה care transliterat este HalleluYAH contine aceste doua litere evreiesti si vocala A. Cuvantul Halleluyah, este un cuvant universal, este acelasi cuvant in toate limbile si dialectele pamantului, o minunatie a istoriei. Specialistii in lingvistica spun ca o data la doua sute de ani cuvintele se schimba, insa acest cuvant este acelasi de acum 4000 de ani. Acest cuvant evreiesc vine de la cuvintele Hallel = a lauda, u= pe tine, YAH= parte din numele lui Dumnezeu. Iar un lucru minunat este ca in engleza, cuvantul se scrie Hallelujah, dar nu se pronunta "jah" ci "yah".

Deci acum am stabilit ca primele litere din numele lui Dumnezeu sunt YAH. De asemenea in Scriptura gasim 137 de nume care contin YAH si 73 care contin YAHU (יהו) in ele si va dau cateva exemple. Motivul pentru care caut nume care contin aceste litere, este pentru a afla pronuntia corecta a Numelui YHWH:

Eliyahu - אליהו (Ilie), Yishiyahu - ישעיהו (Isaia), Yirmeyahu - ירמיהו (Ieremia), Tobiyah - טוביה (Tobia), Tsidqiyahu - צדקיהו (Zedechia), Tsephanyah - צפניה (Tefania), Zekaryah - זכריה (Zaharia) si altele inclusiv Nethaniyahu - נתניהו

Vedem ca literele YHW apareau in vechime in numele profetilor si al altor oameni, si gasind in numele lor YHW, am gasit toate literele pentru ca H se repeta la sfarsit. Cum ar suna ultimul H, ce pronuntie ar avea? Aceeasi ca a primului, si anume A-ul din fata primului H, este si inaintea ultimului H. Si pronuntia corecta este :


YAHUWAH

Poate unii dintre voi veti spune, dar toti spun ca se pronunta YEHOVAH. Dar insasi numele lui Eliyahu, ne arata pronuntia exacta, pentru ca inseamna "Dumnezeul meu este YAHU!". La fel si in Halleluyah! Asa ca mai mult ca sigur este YAH, si nu YEH. Chiar si evreii pe timpul exilului Babilonian, erau numiti YAHUWS, si asa sunt numiti si de musulmani astazi. Schimbarea literei A in E este rezultatul la ceea ce faceau grecii. Grecii schimbau A-ul in E. In Geneza 7:5 vedem ca NOE, era NOAH, dar in Noul Testament ( Matei 24:37) il gasim NOE.

Numele complet al lui Dumnezeu este pastrat in numele tribului pe care L-a ales El. Tribul din care descinde Mantuitorul nostru si anume tribul lui Iuda - יהודה (YaHuWDaH). Daca il comparam cu numele lui Dumnezeu, vedem ca difera o singura litera - D-ul dela mijloc.  Dumnezeu spune despre acest trib al lui Iuda, ca Isi va pune numele Sau peste ei. 

Si tineti minte, oridecateori vedeti in Biblie cuvantul Domnul, sa stiti ca defapt este YaHuWah!

Cuvantul ne spune ca numele lui Dumnezeu are puterea sa infaptuiasca ceea ce spune! Sfantul Sau Nume: YaHuWaH, contine in el toata puterea care a chemat intreg Universul in existenta! 

"Cerurile au fost facute prin cuvantul YahuWaH si toata ostirea lor prin suflarea gurii Lui." - Psalmul 33:6

Pe langa acestea, cuvantul hayah provenit din numele lui Dumnezeu, arata ca El este auto existent. El nu a fost creat de nimeni altcineva, si nu isi trage sursa vietii din nimeni altul decat din Insusi El.

Dumnezeu nu a creat fiecare floare, iarba, pom, animal folosindu-si mana, ci doar rostindu-si Numele Creator!
In numele Sau personal, exista o imensa putere creatoare, viata.

"Căci El zice şi se face; porunceşte, şi ce porunceşte ia fiinţă." - Psalmul 33:9

Insusi Numele Sau este o promisiune ca El este si va fi tot ceea ce copiii Lui au nevoie!
EU SUNT - pace, bucurie, intelepciune, vindecare, putere, indurare....tot ceea ce avem noi nevoie, EL ESTE!

Asa ca atunci cand va rugati, aduceti-va aminte cui va rugati, si ce va rugati, pentru ca voi va rugati unui Dumnezeu care ESTE!

Incetati cu rugaciunile inutile, invatati sa va rugati cum trebuie! Toata ziua ii cereti lui Dumnezeu putere...... EL ESTE PUTERE, tu il ai pe EL, ai putere. Nu trebuie sa ti-o dea EL pentru ca nu ai tu ce face cu ea! EL ESTE toata puterea! Pune-ti increderea in EL si EL nu te va lasa!


"Aşa vorbeşte Domnul care face aceste lucruri, Domnul care le urzeşte şi le înfăptuieşte, El, al cărui nume este YaHuWaH: "Cheamă-Mă, şi-ţi voi răspunde; şi îţi voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse pe care nu le cunoşti." - Ieremia 33:2-3



2 comentarii:

  1. interesant blogul tau...dar mai pune postari ;)
    trafic

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.caleacrestina.ro/index.php/invatatura-crestina/462-numele-lui-dumnezeu-yahweh-sau-iehova

    RăspundețiȘtergere