Versetul zilei

marți, 17 ianuarie 2012

Puterea lui Dumnezeu



In Noul Testament, cuvantul putere sau autoritate este reprezentat prin doua cuvinte diferite in limba greaca, fiecare cu sensul lui si anume:


  • exusia - puterea de a stapani, de a conduce, suprematie - care este a lui Dumnezeu in exclusivitate. Dumnezeu daruieste aceasta putere unei persoane pe care o alege EL (nu seminariile, studiile teologice - acestea sunt o urmare a alegerii lui Dumnezeu) pentru a fi competenta in a administra sau a distribui bogtiile cunostintei lui Dumnezeu oamenilor, numai pentru zidirea sau edificarea lor, d.p.d.v spiritual; adica a-i lamuri, a le clarifica adevarurile lui Dumnezeu, ca sa fie ziditi, inaltati, claditi pe ceea ce reprezinta Dumnezeu, nu ce este omenesc.
2 Corinteni 13:10 - "Tocmai de aceea va scriu aceste lucruri, cand nu sunt de fata, pentruca, atunci cand nu voi mai fi de fata, sa nu ma port cu asprime, potrivit cu puterea pe care mi-a dat-o Domnul pentru zidire, iar nu pentru darimare."

Aceasta putere "exusia" se poate abuza in scopuri personale, egoiste pentru a domina, a subjuga, a desconsidera cautand la fata omului, care distruge, darama. Satan prin gandurile omului intuneca mintea si poate folosi o asemenea persoana spre a face rau, chiar daca acea persoana este credincioasa!


  • dunamis - aceasta este puterea de a se supune lui Dumnezeu prin ascultare. A-I da consideratie, prestigiu, respect, stima. Aceasta putere ne este data la nasterea din nou prin Duhul Sfant si aceasta trebuie sa ne calauzeasca, sa ne faca capabili sa traim viata lui Hristos toata viata noastra. Aceasta putere o au toti copiii Domnului, ca sa poata trai viata noua in Hristos, dar aceasta putere care defapt este o persoana : Duhul Sfant care-L contine pe Hristos si pe Dumnezeu Tatal. Trebuie sa o cunoastem ce este, cine este, cum vine, ce aduce, cum lucreaza ca sa putem sa ne bazam in exclusivitate pe EA, pe Duhul Sfant.

Exusia este data acelora pe care Dumnezeu ii alege sa fie: apostoli, prooroci, evanghelisti, pastori si invatatori; deci este o autoritate in plus fata de ceilalti credinciosi, nu ca sa fie superiori, ci pentru a-i zidi duhovniceste spre a creste in cunoasterea plinatatii lui Hristos.

Duhul Sfant este Autoritatea lui Dumnezeu si este autoritar, dar nu obliga pe nimeni la supunere. El este autoritar in dragoste, nu conditioneaza pe nimeni de dragostea Lui. Ce inseamna aceasta ?

Ii face placere sa comande, sa conduca, sa fie ascultat, sa dea dispozitii, sa-si impuna propria vointa si nu admite nesupunere, neascultare, nu poate fi de acord cu..., nu accepta..., nu considera ca bun....

Este autoritar dar nu forteaza pe nimeni sa-L accepte. Decizia este a omului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu