Versetul zilei

marți, 25 octombrie 2011

Cine este Dumnezeu? - Partea a 3-a - Trinitatea


Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ. - Geneza 1:26.

Trinitatea este un subiect extrem de greu de priceput cu mintea noastra limitata. O sa incerc sa explic, incat sa aveti o idee despre Trinitate, pentru ca de inteles este foarte greu cu mintea noastra limitata.
In limba ebraica, limba in care a fost scrisa cartea Geneza si tot Vechiul Testament, in versetul de mai sus, Dumnezeu este scris "Elohim" (Dumnezei). Acest cuvant este forma de plural al cuvantului EL, Eloah (Dumnezeu). Forma de Elohim, este folosita cand este urmat de un verb la plural: " sa facem".

O persoana, o fiinta, se poate misca in spatiu in trei directii. La stanga-dreapta, inainte-inapoi, sus-jos. Orice directie spre care ne indreptam, este una din aceastea trei, sau un compromis. Acesta este spatiul tridimensional. Un corp solid, exista numai in spatiul tridimensional. Daca am folosi numai o singura directie, nu putem trage decat o linie. Folosind doua directii, putem desena o figura plana: triunghi, patrat ( folosind mai multe linii drepte). In a 3-a dimensiune, patratul nostru devine cub, iar triunghiul devine o piramida, deci un corp solid. De remarcat, ca toate acestea le putem desena folosind liniile drepte din prima dimensiune, respectiv figurile plane din a 2-a dimensiune.

Cu alte cuvinte, cu cat avansam spre nivele mai reale si mai complexe, nu renuntam la lucrurile pe care le gasim la nivelele mai simple. Continuam sa le avem, insa ele sunt combinate in moduri noi, moduri pe care nu ni le-am putut imagina daca am fi cunoscut doar nivele simple. (idee preluata din cartea Crestinismul redus la esente, de C.S. Lewis).
La fel este si cu trinitatea. Nivelul nostru uman, este unul simplu, asemanator planului cu doua dimensiuni. Unde doua persoane, sunt fiinte separate. In planul divin insa, exista personalitati, dar acestea sunt combinate in asemenea moduri, incat pentru noi, cei care traim in dimensiunea noastra, nu le putem intelege, sau imagina.

Dumnezeu este defapt, trei Persoane si totusi este o singura Fiinta! Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul, si Dumnezeu Duhul. Fiecare din aceste trei Persoane, se manifesta diferit, dar totusi sunt o singura Persoana, un singur Dumnezeu. Acest lucru ne da peste cap mintea pentru ca nu putem intelege pe deplin asa ceva. La fel ca si cea de-a 4-a dimensiune. Noi fiind fiinte ce traim intr-un spatiu tridimensional, nu putem intelege pe deplin o dimensiune superioara celei in care noi traim.
Un cub, este format din sase patrate, si totusi este o singura figura!

Trinitatea reprezinta modul de revelare al lui Dumnezeu!
In Vechiul Testament, Dumnezeu era revelat ca Dumnezeu Tatal - una dintre cele trei Persoane ale Trinitatii!
In Noul Testament, Dumnezeu S-a revelat ca Dumnezeu Fiul - Isus Hristos.
Dupa invierea lui Isus Hristos, pana in zilele noastre, Dumnezeu se reveleaza noua prin cea de-a treia persoana a Divinitatii si anume Duhul Sfant!

Fiecare din aceste Persoane se manifesta diferit. In Vechiul Testament, Dumnezeu Tatal pedepsea deseori pacatul cu moartea! In Noul Testament, Isus Hristos, ii mustra pe cei care pacatuiau. Pe talharul de pe cruce l-a iertat, cat si pe cei ce L-au rastignit. ( asta nu inseamna ca Tatal nu iarta, dar uneori ii pedepsea cu moartea pe cei ce continuau in razvratirea lor fata de El!)
Duhul Sfant reactioneaza diferit fata de Tatal si Fiul. El ii atentioneaza pe cei care pacatuiesc, in constiinta lor. Ii face sa se simta vinovati!
Toate aceste trei Persoane, lucreaza in unitate. Aceasta unitate se desfasoara prin Acelasi Unul.
Dumnezeu Tatal este sursa tuturor lucrurilor, Dumnezeu Fiul este cel ce ne distribuie din acea sursa. Isus a spus " Cereti de la Tatal in numele Meu". Cum ne distribuie Isus lucrurile spirituale, din moment ce este la dreapta Tatalui si nu mai este pe Pamant ca acum 2000 de ani?
Aici intervine Duhul Sfant care este puterea Dumnezeirii. Duhul Sfant este acela care finalizeaza lucrarea lui Dumnezeu! Pentru ca Isus a spus ca ne va lasa un calauzitor, indrumator care va ramane cu noi in veci.

De ce Dumnezeu lucreaza in noi prin Duhul Sfant? Pentru ca Dumnezeu este Duh! Bun, si ce legatura are aceasta cu noi?

2 comentarii:

  1. Salut. Sper ca esti bine.

    Iti dau o mica tema.

    - Omul este o persoana si are DUH, SUFLET SI TRUP trei parti distincte si separate cum bine ai zis.
    - Dumnezeu este DUH, SUFLET (IN VT A FOST LOGOSUL, DOMNUL, CUVANTUL, ) APOI IN NT A DEVENIT TRUP.
    - AVEM DECI DUH, SUFLET, TRUP si la El.
    - DAR ASTEA 3 PARTI IL FAC OARE TREI PERSOANE DIFERITE?
    - NU SUNT ADEPT AL DOCTRINEI "JESUS ONLY" dar imi place sa patrund mai adanc in aceasta tema decat cei de la Niceea. Shalom.

    RăspundețiȘtergere
  2. Shalom!
    Trinitatea este un subiect foarte complex si imposibil de priceput cu mintea noastra limitata pentru ca este o caracteristica sa spun asa a Dumnezeului nostru la fel de complex si nepatruns!
    Nu as putea sa gasesc o explicatie perfecta a Unitatii lui Dumnezeu.
    Aceste trei manifestari, personalitati ale Dumnezeirii: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, nu il impart pe Dumnezeu in 3, nu inseamna ca sunt 3 dumnezei.

    Spre exemplu apa care o treci prin toate starile ei: lichida, solida si gazoasa, este aceeasi apa, nu sunt 3 tipuri de apa.

    Adonai yevarekhekha veyish merekha - Domnul sa te binecuvinteze si sa te pazeasca!

    RăspundețiȘtergere