Versetul zilei

vineri, 27 ianuarie 2012

Cum să trăiești în duhul - 4


Sunt atatia crestini care au pierdut notiunea duhului, mai bine zis nici nu au avut-o pentruca nimeni nu le-a explicat desi in Biblie scrie clar ca omul este trup, suflet si duh. Multi spun ca duhul si sufletul sunt una si aceeasi, ceea ce este gresit.

Pentru a fi oameni duhovnicesti trebuie sa aducem sufletul sub autoritatea [supunerea] duhului. Duhul sfant este acea autoritate [putere in noi] in duhul nostru care ne poate face capabili de a ne supune Lui. Acum totul depinde de "daca vrem" - asa cum am mai subliniat in episoadele trecute - depinde de vointa noastra care din nastere ea este rezvratita, tare, independenta fata de Dumnezeu.

Chiar dupa ce suntem mantuiti si-L avem pe Duhul Sfant in noi ca putere regeneratoare, ne aduce duhul la viata cu scopul de a da viata sufletului [minte, vointa, emotie] adica de a le aduce sub ascultarea, supunerea fata de duh.

De aceea este necesar sa cunoastem aceste notiuni de duh si suflet, sa le diferentiem si apoi sa avem o vointa care sa vrea sa cunoasca pe Domnul, sa-L iubeasca. Mintea si emotiile noastre atarna foarte mult de vointa noastra.

Vointa este puterea din suflet care va conduce si celelalte parti [minte si emotie] catre duh pentru a primi intelepciunea/intelegerea, priceperea si dragostea pentru Domnul si apoi pentru cei din jur. Altfel suntem saraci, goi si orbi. Sufletul trebuie sa fie cuprins in duh - cu alte cuvinte umanul [lemnul] sa fie acoperit de duh [aurul], caci duhul este viata; carnea, omenescul nu foloseste la nimic - exceptand hranirea pamantului cand se va intoarce in el.

Cumpararea de bucate de la Domnul este acest adevar. Trebuie sa-ti dai, sa vinzi ce ai mai de pret [minte, vointa, emotii], eul tau ca sa beneficiezi de bogatie divina [aur curatit prin foc = Domnul Isus Hristos,
Omul-Dumnezeu, care a murit si a inviat si a fost slavit - toata bogatia harului lui Dumnezeu, toata plinatatea Dumnezeirii care se gaseste in acest Hristos Isus si adus noua prin Duhul Sfant care ne-a fost dat]

Trist este ca foarte multi nu il cunosc pe acest Duh, iar cel mai trist este ca nici nu vor sa-L cunoasca.

Nu este suficienta doar intelegerea in minte; trebuie sa ne exersam duhul pentru a intelege ceea ce Duhul Sfant ne sufla in duhul nostru pentru a ne hrani mintea, vointa si emotia cu aceasta suflare a Duhului care este viata si pace, belsug de hrana, desfatare, racorire, uimire, bucurie, fericire, odihnire.

Cuvantul este hrana si bautura spirituala. Mancarea fizica nu este pentru a o intelege, a o analiza informational ci pentru a o manca pur si simplu; daca stai sa analizezi mancarea, daca doar ai cunostinte despre mancare, dar nu o mananci, mori. La fel si d.p.d.v spiritual: noi cunoastem foarte mult si intelegem la nivel de minte, dar nu este suficient, trebuie ca duhul nostru sa inspire cuvantul lui Dumnezeu care este Hristos - duhul datator de viata ca sa putem avea nutrientii necesari cresterii omului dinlauntru [duhul] pentru ca el sa dea viata adevarata = Zoe sufletului nostru.

In 2 Timotei capitolele 2 si 3 se vorbeste foarte mult despre aceste vremuri grele unde oamenii care spun ca sunt ai Domnului vorbesc vorbe goale, fara greutatea adevarului prin care il necinstesc pe Dumnezeu.

Ati observat acest lucru in predici ?  Eu da....cei care se urca la amvon, se predica pe ei, "delegatiile" lor, prin ce tari au fost si ce au facut, se lauda unii pe altii, se mangaie......VORBE GOALE!

Doamne ai mila!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu