Versetul zilei

vineri, 13 ianuarie 2012

Duhul - conștiința



In acest articol vreau sa tratez una din functiile duhului nostru si anume constiinta sau cugetul.
Asa cum am prezentat in articolul Functiile duhului omenesc, in duhul nostru gasim constiinta, partasia si intuitia.

Constiinta are capacitatea de a-l face pe om sa gandeasca. Aceasta constiinta este o parte a duhului nostru care a ramas activa chiar si dupa ce omul a pacatuit. Conform Cuvantului lui Dumnezeu, duhul este cel care da viata; carnea nu foloseste la nimic.

Ioan 6:63 "Duhul este acela care da viata, carnea nu foloseste la nimic; cuvintele pe cari vi le-am spus Eu, sint duh si viata"

Acest cuget, initial a fost impregnat de Dumnezeu cu legea binelui, dar dupa pacat a fost adaugata si legea raului, a razvratirii, a independentei (Pacatul = Satan, Diavolul) si mintea omului a fost intunecata, a devenit nechibzuita si proasta. Omul, in clipa aceea a fost condus de intuneric care apartine Satanei si a devenit robul intunericului.

Cand Il primim pe Hristos ca Domn, aceasta constiinta este curatita, stropita cu sangele Domnului si sunt activate si celelalte parti ale duhului care au devenit moarte dupa pacat si anume: partasia si intuitia sau simtul launtric. Acest simt launtric este cel care activeaza acum si transmite constiintei noastre mesajele Duhului, gandurile lui Hristos, lucrurile lui Dumnezeu si de aici mintea omului, daca este atintita spre cautarea lui Hristos, va percepe, va intelege aceste lucruri adanci ale lui Dumnezeu si le poate transmite in afara in mod inteligibil persoanelor cu care intra in contact.

Iata de ce este necesar sa ne lepadam de noi insine si sa cugetam la Domnul.

Proverbe 16:20 "Cine cugeta la Cuvantul Domnului, gaseste fericirea, si cine se increde in Domnul este fericit"

Ca sa fac o analogie pentru a intelege care e treaba cu acest duh al nostru, comparam fiinta umana cu un aparat de radio.

Aparatul de radio are un receptor pentru a exprima ceea ce capteaza. Iar acesta capteaza undele electrice din atmosfera pe o anumita frecventa. Acest aparat de radio mai contine si o scala - care trebuie sa functioneze si un buton de volum pentru a putea fi auzita vocea in afara si de catre altii.

In acelasi fel suntem si noi oamenii. Mai intai Dumnezeu ne repara scala, care era cazuta adica constiinta noastra care era patata de pacat este acum spalata in sangele Domnului Isus.

Aceasta constiinta este in inima noastra, in mintea noastra (in adancul acesteia), se repara cand Il primim pe Domnul Isus in viata noastra, iar apoi, oridecateori avem nevoie de curatire venim la sangele Domnului - pentru ca pacatuind, constiinta noastra sa pateaza.

Deci aceasta scala fiind acum in regula, o acordez (cu mintea) pe lungimea de unda (duhul, partasia si simtul launtric). Cu alte cuvinte, constiinta mea fiind in regula, imi fixez mintea mea pe duhul si ascult. Pentru ca Duhul lui Dumnezeu ne vorbeste duhului nostru. Iar duhul nostru transmite mintii noastre mesajul.

Daca noi nu avem mintea acordata pe duhul, nu vom putea auzi mesajul si fie il vom auzi distorsionat fie deloc.

De asemenea, un rol important il joaca volumul aparatului care reprezinta vointa noastra. Degeaba aparatul este acordat pe frecventa duhului, daca eu nu dau volumul tare sa aud si in acelasi timp sa auda si altii.

Trebuie sa ne cunoastem duhul si sa ni-l exersam fixandu-ne mintea in permanenta pe acest duh care-L contine pe Dumnezeu. Numai asa vom trai viata din belsug, caci Duhul este cel care da viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu